Grafik Tasarım Nedir?
Kitap, dergi, gazete, afiş, logo gibi materyallerde yazılı ya da görsel olan, tüm unsurlarda okuyucunun dikkatini çeken bütün tasarımlar aslında bir meslek olarak yapılan, profesyonel bir meslek alanıdır. İletilmek istenen bir mesajı yazılı veya görsel olarak hedef kitleye sunmak amacıyla görülebilir bir düzlemde iki boyutlu ve üç boyutlu olarak oluşturulan afiş, logo, dergi, billboard, animasyon ve ambalaj tasarımlarının yapıldığı alana “Grafik tasarımı” adı verilir.
Grafik tasarımı yapılırken hizalama, dengeleme, vurgulama, karşıtlama, yakınlık, orantı, tekrarlama gibi farklı ölçütler kullanılır. Herhangi bir grafik tasarımı yapılırken bu ölçütlere mutlaka dikkat edilmesi gereklidir. Profesyonel olmakla birlikte aynı zamanda başarılı ve hedef kitleyi etkileyebilecek derecede tasarımlardan bahsedebilmek için bu ölçütlerin kullanılması şarttır.
Grafik Tasarımı Ortaya Nasıl Çıkmıştır?
İletişim, insanın yeryüzünde yaşamaya başladığı andan itibaren oluşmaya başlamış bir olgudur. İlk insanlar, mağara duvarlarına resim yaprak iletişim kurmaya başlamış, yazının icadı ile iletişim yazı ile kurulmaya başlanmıştır. Akabinde dini içerikli el yazması kitaplar oluşturulmuştur. Avrupa’da ilk hareketli matbaanın icat edilmesiyle kitap yazımı yaygınlaşarak teknolojik gelişmeler sonucunda günümüzdeki halini almıştır.
Kitap basımlarında kullanılan metinleri oluşturan harflerin dizilimleri yapılırken farkında olunmasa da grafik tasarımına giriş yapılmış oldu. Fakat sanayileşme sonrasında dünya üzerinde küreselleşmenin başlamasıyla birlikte modern yaşam belirtilerinin ardından fotoğraf makinesi keşfedilmiştir. Böylelikle grafik tasarımı da ortaya çıkmıştır.
Grafik Tasarımı Alanları
Günlük yaşamın her anında ve çevredeki her noktada grafik tasarımından geçmiş birçok ürün görmek mümkündür. Billboardlar, televizyonlar, market ürünleri, kitaplar, dergiler, el broşürleri, afişler, ambalajlar hatta albüm kapakları dahi grafik tasarımı alanlarını oluşturur. Kısacası; günlük hayatta gördüğünüz ve kullandığınız her üründe grafik tasarımından söz etmek oldukça mümkündür.
Kısacası; firmaların ürettiği ürünlerin ambalajları, billboard reklamları, gazete reklamları, dergi içerikleri, tanıtım yapan el broşürleri, televizyonlardaki reklamlar, gibi tüm görsel ve yazılı materyaller grafik tasarımının alanlarını meydana getirir.
Grafik Tasarımının Mesleki Özellikleri Nelerdir?
Grafik tasarımı, profesyonellik gerektiren bir iştir. Dolayısıyla da grafik tasarımını meslek olarak yapan kişilerin belli başlı özelliklere sahip olması şarttır. Bu doğrultuda grafik tasarımı yapan kişilerin öncelikle; zekâ seviyesi yüksek, renk kontrastlarına hakim, sanata ilgisi olan, yeniliklere açık, hayal gücü yüksek kişiler olması gereklidir. Bu özelliklerin yanı sıra grafik tasarımını profesyonel olarak yapacak olan kişilerin;
- Tasarım ihtiyaçları doğrultusunda müşterilerin talimatıyla tasarımlara yön verebilen,
- Bilgisayar ortamında gerekli programları kullanarak özgün tasarımlar meydana çıkarabilen,
- Müşterilerin istek ve talepleri doğrultusunda tasarım ve baskı süreçlerini denetleyebilen,
- Estetik değerleri yüksek olan ilgi çekici tasarımlar oluşturabilen,
- Son olarak da meslekteki gelişmeleri göz ardı etmeden kendisini yenileyebilen ve gelişime açık kişiler olması başarılı tasarımlar için şarttır.
Grafiker Nedir? Ne İş Yapar?
Grafik tasarım işini profesyonel olarak yapabilmek için öncelikle kişilerin en az 4 yıl lisans eğitimi alması gereklidir. Bu bölümde eğitim alan ya da kurslara katılan kişiler “Grafiker” unvanı alarak birçok alanda istihdam alanı bulabilirler.
Lisans eğitimi alarak ya da eğitim kurslarına katılarak sertifika alan grafikerler;
- Matbaalarda,
- Grafik tasarımı yapan firmalarda,
- Reklam firmalarında,
- Web tasarım ajanslarında,
- İnternet sitelerinde ve blog sayfalarında,
- Dizi ve film gibi yerlerde grafiker olarak çalışma imkanı bulabilirler.
Grafikerler için çalışma alanı imkânı oldukça fazladır. Tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışabilen grafikerler, çalışma zamanına ve çalıştıkları firmalara göre 20.000 TL’ye kadar maaş hakkı kazanabiliyor. Grafikerlerin başarısı ve alacağı maaş tamamen kişinin hayal gücü ve özgün tasarımlarına bağlıdır.
Grafik Tasarımında Kullanılan Programlar
Grafik tasarımı, bilgisayar ortamında belirli programlar yardımıyla yapılır. Bu doğrultuda grafik tasarımı yapılırken kullanılan birçok tasarım programı vardır. Bu programlar şunlardır;
- PS-pixel tabanlı tasarım programı olan Adobe PhotoShop
- Aİ-Vektörel tabanlı tasarım programı olan Adobe İllustrator
- Vektörel tabalı tasarım programı olan Corel Draw programlarıdır.
Bu programlara ek olarak zaman zaman grafikerler tarafından Adobe Indesign, 3 boyutlu tasarımlarda 3DS Max, kodlama dili yapılırken Adobe Flash ve ActionScript, web geliştirme yapılırken Adobe Dreamweaver programları da kullanılır. İyi bir grafiker bütün bu programları en iyi derecede kullanım becerisine sahip olmalıdır. Böylelikle ortaya muhteşem tasarımlar çıkarmak mümkün olacaktır.